ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ 

Ψυχοσωματικές θεωρούμε τις διαταραχές της υφής ή της λειτουργίας ενός οργάνου ή συστήματος οργάνων που στην γέννησή τους συμβάλλουν ψυχολογικοί παράγοντες.

Η ψυχοσωματική αντίληψη βασίζεται σε δύο αρχές:

Την ψυχογενετική και την ολιστική. Η πρώτη αφορά στην σημασία των ψυχολογικών παραγόντων για την γέννηση των παθήσεων, η δεύτερη αφορά στην ανάγκη προσέγγισης του οργανισμού ως συνόλου για να αποκατασταθεί η λειτουργία του οργάνου που πάσχει.

Φράσεις όπως «πάγωσα από φόβο», «δεν τον χωνεύω με τίποτα», «μου έσπασε τα νεύρα», «μου έπρηξε το συκώτι», «κοκκίνισα από ντροπή», «μου κόπηκαν τα πόδια», δείχνουν τον συσχετισμό συγκινησιακών καταστάσεων με σωματικές εκδηλώσεις.


Κάποιες ψυχοσωματικές παθήσεις είναι οι ακόλουθες:
  • Έλκος δωδεκαδακτύλου, ελκώδης κολίτιδα, οισοφαγική παλινδρόμηση
  • Ψωρίαση, έκζεμα
  • Ημικρανίες, κεφαλαλγίες, δύσπνοια, στηθάγχη, ταχυπαλμία
  • Αλλεργικές αντιδράσεις, έμετοι, σύνδρομο χρόνιου πόνου.

Ο καρκίνος είναι μια νόσος που καταχωρείται συχνά στις ψυχοσωματικές ασθένειες. Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί άλλοτε μια πολυπαραγοντική ασθένεια, άλλοτε η αιτία του είναι αρκετά ξεκάθαρη. Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι αποτελεί κομβικό σημείο για την ζωή ενός ανθρώπου και των οικείων του. Ειδικότερα, επιφέρει τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητα του ατόμου, προκαλεί τεράστια αγωνία και φόβο θανάτου, η ανάγκη για προσαρμογή γίνεται δύσκολη και επιτακτική, η εξειδικευμένη ψυχολογική βοήθεια είναι επιβεβλημένη.

Με την πρόοδο της επιστήμης ο καρκίνος τείνει να γίνει μια χρόνια νόσος, σε πολλές περιπτώσεις πλήρως αντιμετωπίσιμη, πράγμα που σημαίνει ότι ένας ασθενής έχει ανάγκη την κατάλληλη βοήθεια ενώ διέρχεται από τις πολλές και επώδυνες  φάσεις της ασθένειας.

Το γραφείο προσφέρει εξειδικευμένη βοήθεια σε ασθενείς με καρκίνο, στους συγγενείς τους αλλά και σε κατ’ οίκον επισκέψεις όταν ο ασθενής αδυνατεί για κάποιους λόγους να μετακινηθεί.